Τι πρέπει να κάνω αν είμαι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης?
Πρέπει να αντιμετωπίσεις το δράστη. Πιθανόν οι αντιλήψεις του/της για το τι συνιστά σεξουαλική παρενόχληση να μην είναι ίδιες με τις δικές σου και να μην νατιλαμβάνεται ότι βρίσκεις τη συμπεριφορά του/της προσβλητική.
Όταν τον/την αντιμετωπίσεις, πρέπει:
- Να μιλήσεις αποφασιστικά, καθαρά και αργά, έχοντας οπτική επαφή μαζί του/της
- Περίγραψε την ανεπιθύμητη προς εσένα συμπεριφορά, τις συνέπειες σε σένα και τόνισέ του/της ότι θέλεις να σταματήσει και να μην το επαναλάβει.
- Αγνόησε κάθε προσπάθεια υποτίμησης, φοβέρας ή καλοπιάσματος από μέρους του/της
- Μη χαμογελάσεις και μην απολογηθείς. Αυτό θα υποβαθμίσει το παράπονό σου.
- Όταν τελειώσεις με όσα έχεις να του/της πεις, περπάτησε μακριά - όσο λιγότερα πεις, τόσο πιο δυνατός/ή θα είσαι.
Ωστόσο, χρειάζεται να μιλήσεις γι΄αυτό το περιστατικό και σε άλλα άτομα. Πιθανόν να επιλέξεις ένα/μια συνάδελφο/σσα, κάποιο έμπιστο άτομο ή τον/τη συνδικαλιστή/στριά σου για να σου δώσει ηθική υποστήριξη. Θα μπορούσαν τα άτομα αυτά να δράσουν και ωσ μάρτυρες σε κάθε περιστατικό λανθασμένης συμπεριφοράς.
Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον/τη δράστη/στρια πρόσωπο με πρόσωπο και προτιμάσ να του/της εξηγήσεις γραπτώς ότι σε ενοχλεί η συμεπριφορά του/της, ετοίμασε πειστολή στην οποία να αναφέρεις ότι σε κάνει να μη νιώθεις άνετα και ότι επιθυμείς να σταματήσει και να μην επαναληφθεί. Φύλαξε αντίγραφο της επιστολής σου και άφησέ τον/την να γνωρίζει ότι αν επιμείνει σε τέτοια συμπεριφορά, θα προχωρήσεις με καταγγελία.
Κράτησε ημερολόγιο με σημειώσεις
Εφόσον έχεις αντιμετωπίσει τον/τη δράστη/στρια και αυτός/αυτή συνεχίζει τη σεξουαλική παρενόχληση, πρέπει να ενημερώσεις τον εργοδότη σου. Ο εργοδότης σου (έχει υποχρέωση βάσει νόμου) να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προλαβαίνει τέτοια περιστατικά να μην συμβαίνειουν στον εργασιακό σου χώρο. ο εργοδότης σου πρέπει να διερευνήσει την καταγγελία σου και να ασχοληθεί με το παράπονό σου. Υπενθυμίζεται ξανά να κρατάς σημειώσεις για οτιδήποτε γίνεται.
Πολιτική σεξουαλικής παρενόχλησης: το θύμα ενθαρρύνεται να ελέγξει την πολιτική και να δει ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες για τον τρόπο αναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης. Αν δεν νιώθει άνετα να αναφέρει τη σεξουαλική παρενόχληση με τον τρόπο που προβλέπεται στην πολιτική, μπορεί να ενημερώσει τον εργοδότη του με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιθυμεί.
Ο εργοδότης πρέπει να ενημερώνει για το δικαίωμα του θύματος να προβεί σε καταγγελία μέσω μιας άτυπης ή μέσω μιας τυπικής διαδικασίας αλλά και τις διαθέσιμες διαδικασίες που υπάρχουν.
Πότε και γιατί πρέπει να υποβάλω το παράπονό μου στους δημόσιους φορείς ή στο δικαστήριο?
Πρέπει να υποβάλεις το παράπονό σου εάν:
- Ο/η δράστης/τρια συνεχίζει ακόμα και μετά που μίλησες στον/στην ίδιο/α και στον εργοδότη σου
- Ο/η δράστης/τρια είναι ο ίδιος ο εργοδότης σου
- Δεν είσαι ευχαριστημένος/η με τον τρόπο που το χειρίζεται ο εργοδότης σου ή με το αποτέλεσμα της διερεύνησης του παραπόνου σου
Όσο πιο σύντομα υποβάλεις το παράπονό σου, τόσο το καλύτερο για σένα και πιθανόν και για άλλους συναδέλφους/σσές σου.